FAQ – Frågor och svar om LA SIESTA hängmattor, hängstolar och tillbehör

HÄNGMATTOR

Hur mycket plats behövs för upphängningen?

Vad är skillanden på kvaliteten?

Kan man lämna hängmattan utomhus?

Hur länge håller en hängmatta?

Kan man tvätta en hängmatta?

Hur mycket vikt tål hängmattan?

Reparerar ni också hängmattor?

Kan hängmattan färga av sig på kläder?

Med eller utan träkarm?

 

UPPHÄNGNINGSSET

Vad är skillnaden mellan upphängningssetten?

 

HÄNGSTOL

Vad är minimihöjden för upphängning?

 

 


 

HÄNGMATTOR 

 

Hur mycket plats behövs för upphängningen?

Colombianska hängmattor Vår minsta hängmatta är ca 300 cm lång och behöver ett upphängningsavstånd på ca 270 – 290 cm. Upphängningshöjden bör däremot vara minst 120 cm.

Vår största hängmatta är ca 400 cm lång och behäver ett upphängningsvstånd på 360 – 390 cm. Upphängningshöjden bör vara minst 160 cm.

Med hjälp av våra Fixing Sets kan man utöka upphängningsytan på upp till 4 m (en 300 cm hängmatta kan alltså hängas upp på ett avstånd på 7 m). En tumregel: ju större avståndet är mellan upphängningspunkterna desto högre måste den hängas upp.

North American Style hängmattor North American Style hängmattor är ca 400 cm långa och behöver ett upphängningsavstånd på 390 cm. Vid första användningen kan hängmattan kännas lite mindre men den töjer ut sig med tiden och anpassas så den passar just dig. Upphängningspunkterna bör vara minst 120 cm över marken. Våra North American Style hängmattor har inga upphängningssystem, vi rekommenderar därför ett upphängningsset för hängmattan så du kan hänga upp den på platser med upp till 7 m avstånd.

 

Enkel tumregel för att beräkna hur mycket plats som behövs för en klassisk hängmatta:

 

Upphängningshöjden (y) borde vara ca hälften av upphängningsavståndet (x).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hängmattan måste hänga!

Hängmattaor ska hänga så tänk på att hänga upp hängmattan så den har formen av en banan.

 

 

 

 

 

Enkel tumregel för att räkna ut hur mycket plats som behövs för en hängmatta med karm:

För en hängmatta med karm behövs mer plats än för en hängmatta utan. Upphängningshöjden (y) ska vara ca 25 procent av upphängningsavståndet (x).

 

Spänn upp den

När man hänger upp en hängmatta med karm bör man tänka på att hänga upp den så spänt som möjligt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Här en översikt över upphängningsalternativen:

 

Vad är skillanden på kvaliteten?

Kvaliteten på en hängmatta beror på många olika faktorer:

Vävkvaliteten – Hur ett tyg vävs har en stor inverkan på kvaliteten och priset på en hängmatta. Hängmattor av lägre kvalitet som ofta produceras i Asien och säljs i varuhandeln har ofta brister och är inte speciellt attraktiva. En kvalitativ hängmatta utmärker sig genom en enhetlig och tilltalande struktur.

Färgkvaliteten – Färger finns av olika kvatlitet. Vilken typ av färg man väljer är viktigt för att undvika att den bleknar eller nöts. En hängmatta som är tillverkad med kvalitativa färgersubstanser håller längre stålande nyanser.

Kvaliteten på upphängningsrepen – Upphängningsrepen är mycket viktiga för hållbarheten och säkerheten. Ett kvalitativt rep garanterar detta och kan därmed utsättas för belastning. Upphängningsrep av dålig kvalitet slits snabbare. När ett rep rivs av är det inte längre möjligt att reparera och komforten i en hängmatta är då inte den samma.

 

 

 

 

 

 

 

Kan man lämna hängmattan utomhus?

 

 

Våra bomullshängmattor är kvalitativa och långlivade. På grund av tygets substans bör man inte låta dem hänga utomhus för en längre tid.

 

 

 

 

 

 

 

 

Några av våra hängmattor är gjorda av väder- och vindtåligt polypropylen där mögelsvampar inte kan slå rot. Trots det rekommenderar vi inte att hängmattan hänger utomhus för en längre tid och tas ned när den inte används.

 

 

 

 

 

 

Hur länge håller en hängmatta?

Om man använder och lagrar våra hängmattor enligt anvisning håller de livet ut. Hängmattor av lägre kvalitet har pga slitage en kortare hållbarhet.

 

Kan man tvätta en hängmatta?

 

 

 

Hängmattor utan träkarm kan man tvättas i tvättmaskin i 30 grader. Hängmattor med karm kan tvättas för hand med ett milt tvättmedel.

 

 

 

 

 

 

Knyt ihop upphängningsrepen före tvätten för att förhindra att snören trasslar ihop sig.

Den brasilianska Macramé skonas bäst i en tvättpåse.

 

 

 

 

 

 

För att bevara din produkt, torka den gärna i luften. Torktumlaren ska inte användas.

 

 

 

 

 

 

 

 

Hur mycket vikt tål hängmattan?

Beroende på typ av hängmatta klarar den maximalt 120 kg – 200 kg.

 

Kan ni laga produkter?

Vanligtvis behöver våra hängmattor inte lagas. Men om du behöver hjälp med något, kontakta oss gärna:

service@lasiesta.com

 

Kan hängmattan färga av sig på kläder?

Nej, färgen färgar inte av sig. Men för att vara på den säkra sidan bör du inte använda hängmattan om dina kläder är fuktiga eller våta.

 

Med eller utan träkarm?

Det är helt och hållet smaksak om hängmattan ska ha en karm eller inte. En hängmatta utan karm är tätare inpå kroppen och skapar således en relaxoas. Denhär typen av hängmatta är stabilare och lämpar sig bra för barn eller seniorer.

Med en hängmatta med karm har man bättre utsikt och bättre kontakt med omvärlden eftersom tyget inte omsluter kroppen. Men man bör vara lite aktsam när man lägger sig i och tar sig ur hängmattan.

  


 

UPPHÄNGNINGSSET

 

Vad är skillnaden mellan upphängningssetten?

Vi har tre olika typer av upphängningsset som du kan använda för att okomplicerat och säkert hänga upp din hängmatta eller –stol:

 

 

 

TREE ROPE: Detta set rekommenderas för upphängning i grenar eller horisontella balkar. Tree Rope för hängmattor består av två patenterade plastkrokar och två rep, Tree Rope för hängstolar består av en krok och en ett rep. Repet slungas om en stabil gren eller balk och hängmattan hängs upp i kroken. Det här är en stabil och säkert upphängning och längden på repet kan enkelt och behändigt anpassas.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HOME ROPE: Upphängningsplattorna i detta set möjliggör upphängning genom att borra, så kan hängmattan t.ex. hängas upp på väggar, tak och balkar. Home Rope för hängmattor består av två patenterade upphängningsplattor och två rep, Hope Rope för hängstolar har en upphängningsplatta och ett rep. Skruvar och pluggar finns med i vårt set. Plattan gjord i plast skruvas fast på underlaget och hängmattan hängs upp med repen på en speciell krok fastsatt på plattan.

 

 

 

 

 

 

UNIVERSAL ROPE: Detta set möjliggör olika typer av upphängning. Universal Rope för hängmattor består av två upphängningsplattor, två krokar, två rep; Universal Rope för hängstolar består av en upphängningsplata, en krok, ett rep. Skruvar och pluggar finns med i båda setten. Naturligtvis kan båda upphängningsplattorna och krokarna användas separat; kombinerar man båda har man möjlighet att hänga upp hängmattan i en vägg eller i taket. Med hjälp av de patenterade krokarna kan repets längd anpassas.

 


 

 

HÄNGSTOLAR


Vad är minimihöjden för upphängning?
 

Vår hängstol behöver en höjd på minst 215 cm – 245 cm. Vid köp av ett upphängningsset för hängstolar kan man hänga upp stolen på en höjd upp till 315 cm. Men kom ihåg att man behöver ett upphängningsset eftersom detta inte är inkluderat i leveransen av en hängstol. Vi rekommenderar ett rep för upphängningen eftersom kontakt med metall kan slita på hängstolen.